SMAKI REGIONÓW 2019

28-30.09.2019, Poznań

Smaki Regionów

Targi Smaki Regionów to wydarzenie, które zrodziło się z potrzeby promocji produktów lokalnych z oznaczeniami geograficznymi oraz tych, które stanowią kulinarne dziedzictwo naszego kraju. To właśnie na nim prezentowane są kulinarne rarytasy z niemalże każdego zakątka naszego kraju: gzik i oscypki, kaszanka po kaszubsku i krupniok śląski, miody z rejonu Dolnej Wisły czy pstrągi z najczystszych warmińskich jezior. Do tego chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, smażone na piecu powidła, przetwory warzywne i owocowe, grzyby w zalewie, wyśmienite nalewki przyrządzane zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenia, domowe ciasta i ciasteczka. Takich smakołyków nie znajdziemy w supermarketach, ale apetyt na nie jest ogromny – targi co roku przyciągają do Poznania kilkadziesiąt tysięcy smakoszy. Targi Smaki Regionów to uczta dla koneserów. Tu dawne przepisy odkrywane są na nowo. Tu można też kupić żywność ekologiczną, bez konserwantów i innych zbędnych chemicznych dodatków, przygotowane często przez małe rodzinne manufaktury, którzy pracują na produktach dostarczanych przez lokalnych rolników.