Grupa MTP mecenasem nowego albumu zespołu Muchy!

14.07.2021 08:54:18

Podziel się

Płyta „Szaroróżowe” ukaże się 16 lipca i będzie promowana letnią trasą koncertową.

Muchy to jeden z najważniejszych polskich zespołów uprawiających tradycyjne, gitarowe granie z prawie 17-letnim doświadczeniem na klubowych i festiwalowych scenach. Przez te lata zagrali setki koncertów, wydali cztery albumy studyjne, specjalną płytę live z Jarocina i muzykę do filmu. Teraz nareszcie nadchodzi nowe.

„Szaroróżowe” pierwszy od 7 lat studyjny album Much ukaże się 16 lipca nakładem Kayaxu. Na płycie usłyszymy 11 premierowych utworów i znakomitych gości Kasię Nosowską, Monikę Borzym i Belę Komoszyńską, a także Jana Borysewicza, Pawła Krawczyka, Zbigniewa Krzywańskiego i Michała Kmieciaka.

Mecenasami są Grupa MTP i Miasto Poznań.

Na koncertach zespół premierowo prezentuje utwory z nowej płyty i gra przekrojowy materiał z całego okresu działalności. 

>>Dowiedz się więcej<<

 

Muchy debiutowały w 2007 roku albumem „Terroromans”, szturmem zdobywając świadomość branży muzycznej i słuchaczy w całym kraju. Zdobywając wiele nominacji i nagród stworzyli bezprecedensowe wówczas na polskie warunki zjawisko promocji zespołu w mediach społecznościowych i zyskali środowiskowy, niemal pokoleniowy wymiar. Świetnie oceniana i szeroko komentowana muzyka zespołu, pozwoliła mu zagrać do dziś około 700 koncertów i wydać kolejnych 5 albumów – 3 płyty studyjne, muzykę do filmu i specjalny album koncertowy z Jarocina. Muchy w 2021 roku to: Michał Wiraszko – śpiew, gitara; Piotr Maciejewski – bas, klawisze, śpiew; Szymon Waliszewski – perkusja oraz Stefan Czerwiński – gitara, bas.

 

Dyskografia:

- Galanteria DEMO (2005)

- Terroromans (2007)

- Notoryczni debiutanci (2010)

- Chcecicospowiedziec (2012)

- Karma Market (2014)

- Powracająca fala - album koncertowy (2015)

- „Reakcja łańcuchowa” – muzyka do filmu (2017)

- „Szaroróżowe” (2021)