EXPO na Europejskim Kongresie Odnowy i Rozwoju Wsi. Spotkania, degustacje, warsztaty- wstęp bezpłatny!
Ponad 60 wystawców, nowoczesne technologie rolnicze, warsztaty, degustacje produktów regionalnych i realna współpraca instytucji - zapraszamy do wyjątkowej strefy Expo podczas Europejskiego Kongresu Odnowy i Rozwoju Wsi od 8 do 10 maja na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Od 8 do 10 maja 2025 roku Międzynarodowe Targi Poznańskie staną się centrum dialogu o przyszłości polskiej wsi. Ważnym elementem Europejskiego Kongresu Odnowy i Rozwoju Wsi oprócz wystąpień, debat i warsztatów, będą stoiska wystawiennicze. Zostały zaplanowane tak, by pokazać różnorodność tematyki i perspektyw, z jakich można spojrzeć na rozwój obszarów wiejskich.

Stoiska zostaną zorganizowane zarówno w przestrzeni na zewnątrz, jak i wewnątrz Międzynarodowych Targów Poznański (pawilon 6) i będą dostępne dla wszystkich chętnych, nie tylko dla uczestników kongresu: 8,9 i 10 maja.

Odwiedzenie stoisk to doskonała okazja do rozmów z przedstawicielami różnych organizacji, instytucji i podmiotów, których obszar działalności dotyka, czerpie lub ma wpływ na obszary wiejskie. Odwiedzający będą mogli porozmawiać ze specjalistami czy wziąć udział w warsztatach i pokazach, będą mogli posłuchać, dotknąć, spróbować.

Będzie zatem można zapoznać się z działalnością i porozmawiać z przedstawicielami m.in. Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Sportu i Turystyki, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Głównego Urzędu Statystycznego, Związku Gmin Wiejskich, Polskiej Organizacji Turystycznej. Swoją ofertę adresowaną do mieszkańców obszarów wiejskich pokażą m.in.: Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Związek Banków Polskich, Krajowa Rada Izb Rolniczych.
Degustacje
Będzie też można skosztować regionalnych specjałów i poznać atrakcje regionów Polski bowiem zaprezentują się poszczególne województwa.

Z kolei w strefie Polskiej Ekologii w ramach projektu Polska Jakość Smakuje Europie odwiedzający będą mogli posmakować żywności wysokiej jakości – tradycyjnej, regionalnej i ekologicznej. Nie zabraknie degustacji, pokazów kulinarnych (kuchni strażackiej, pieczonych i grillowanych mięs), spotkań z ekspertami a także pokazów rzemieślniczych. W strefie kulinarnej gotować będą m.in. koła gospodyń wiejskich, które zaprezentują tradycyjne dania polskie oraz profesjonalni kucharze promotorzy polskiej żywności wysokiej jakości. Będzie także możliwość porozmawiania ze specjalistami na temat systemów jakości żywności – w tym certyfikacji ekologicznej oraz produktów regionalnych i tradycyjnych.
Dziedzictwo kulturowe
Uczestnicy kongresu zainteresowani dziedzictwem kulturowym Polski nie będą się nudzić. Na stoisku aranżowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi mogą wziąć udział w pokazach oraz warsztatach, prowadzonych przez twórców ludowych, m.in. wikliniarskich, ceramicznych, kroszonkarskich, malarskich, rzeźbiarskich i tkackich. Nie zabraknie też pokazów strojów ludowych oraz muzyki ludowej. Muzykować będą kapele z różnych regionów Polski, z wykorzystaniem różnych technik i instrumentów.
Nauka, doradztwo rolnicze, innowacje
Na stoisku wojewódzkich ośrodków doradztwa rolniczego oraz Centrum Doradztwa Rolniczego obecni będą doradcy rolniczy informujący o działalności ośrodków i Centrum oraz o wsparciu finansowym w ramach Wspólnej Polityki Rolnej UE na lata 2023-2027. Nie zabraknie przedstawienia innowacyjnych usług dla rolnictwa z wykorzystaniem dronów, które rewolucjonizują tradycyjne metody prowadzenia gospodarstwa rolnego. Zademonstrowane zostanie również narzędzie wspomagające doradcę i rolnika czyli mikroskop do precyzyjnego oznaczenia organizmów szkodliwych w uprawach roślin rolniczych.
