POLAGRA 2020

Podziel się

POLAGRA od wielu lat stanowi miejsce integracji podmiotów działających w obszarze produkcji żywności. W tym roku będzie to pierwsze spotkanie branżowe przedstawicieli branży spożywczej i HoReCa, które upłynie pod znakiem rozmów biznesowych oraz szkoleń i konferencji.

Podczas targów POLAGRA, jak co roku, zostaną zaprezentowane produkty spożywcze powstałe w dużych zakładach produkcyjnych, a także w małych rodzinnych manufakturach. Znaczącą część ekspozycji zajmą także maszyny dla sektora spożywczego, dodatki do produkcji żywności oraz urządzenia do konfekcjonowania i pakowania. Szczególną uwagę warto na pewno poświęcić produktom nagrodzonym Złotym Medalem MTP.

Główny ciężar tegorocznej edycji targów POLAGRA spoczywa jednak na spotkaniach merytorycznych, nawiązujących do obecnej sytuacji branży rolno-spożywczej i HoReCa.

Rolnictwo po 2020 roku

To będzie temat spotkania ministrów rolnictwa Polski, Czech, Słowacji i Węgier, a także Bułgarii, Chorwacji, Rumunii i Słowenii, które odbędzie się pierwszego dnia targów POLAGRA (28.09.2020). W spotkaniu, ale już w trybie on-line, uczestniczyć będą także ministrowie rolnictwa Litwy, Łotwy i Estonii oraz Janusz Wojciechowski, komisarz UE ds. rolnictwa. Tematami rozmów będą Wspólna Polityka Rolna po 2020 roku oraz zastosowanie nowych technologii w rolnictwie w kontekście wyzwań klimatycznych.

O godz. 11:45 w sali 1F (poziom 1) Poznań Congress Center odbędzie się konferencja prasowa ministrów podsumowująca spotkanie. Konferencja potrwa godzinę.

Kulinarne zmagania młodego pokolenia

W tym roku, podczas targow POLAGRA, ponownie odbędą się Eliminacje Krajowe WorldSkills 2020 organizowane przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji. To konkurs dla młodych talentów - uczniów szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski, którzy zmierzą się w takich konkurencjach jak: cukiernictwo (28.09.2020), gotowanie (29.09.2020) serwis restauracyjny (28-29.09.2020) oraz carving (30.09.2020). Nad przebiegiem zawodów czuwać będą znakomici eksperci, m.in. Iwona Niemczewska – szefowa kuchni z Grand Diplome we francuskiej szkole kulinarnej Le Cordon Bleu w Londynie, Michał Doroszkiewicz – Mistrz Świata i Polski Młodych Cukierników, Grzegorz Górnik - Dyrektor Akademii Kelnerskiej oraz Grzegorz Gniech - Mistrz Polski w Carvingu, złoty medalista Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA oraz Pucharu Świata w kategorii carving.

Stawka w konkursie jest wysoka - zwycięstwo daje możliwość zdobycia kwalifikacji do reprezentowania naszego kraju na międzynarodowym konkursie WorldSkills Szanghaj 2021. Eliminacje odbywać się będą w godz. 10:00-17:00 przez trzy dni trwania targów.

Merytorycznie o nowej rzeczywistości i nowych wyzwaniach

Tegoroczna edycja targów POLAGRA będzie areną rozmów na tematy, które obecnie stanowią wyzwanie dla przedstawicieli branży spożywczej i sektora HoReCa.

Podczas POLAGRY będziemy rozmawiać m.in. o tym jak pandemia COVID-19 wpłynęła na zachowania konsumentów (28.09.2020). Podczas prelekcji omówione zostaną wyniki najnowszych badań przeprowadzonych w Polsce i na świecie, a także prognozy krótko- i długoterminowe dla rynków FMCG i HoReCa. Spotkanie poprowadzi Arieta Prusak z Agencji Interaktywnej MOXIE.

Z kolei Marcin Leśniak z BM Quality Group, również 28 września, poprowadzi szkolenie dla przedstawicieli gastronomii: restauratorów, właścicieli i menedżerów kawiarni, firm cateringowych, cukierni, piekarni, na temat dobrych praktyk produkcyjnych
i higienicznych w gastronomii
.

Dnia 29 września, będzie można natomiast wziąć udział w spotkaniu nt. najnowszych trendów i obowiązków prawnych w oznakowaniu żywności. Temat ten na targach POLAGRA, został zapoczątkowany już dwa lata temu i niezmiennie budzie ogromne zainteresowanie z uwagi na ciągłe zmiany. W tym roku Magdalena Zielińska-Kuć oraz Piotr Popielarski, prawnicy z Kancelarii WKB, odpowiedzą m.in. na pytania czy przedsiębiorców czeka w najbliższym czasie kolejna rewolucja w zakresie etykietowania żywności i zaprezentują jakie niespodzianki dla branży spożywczej szykuje unijny oraz polski ustawodawca. Uczestnicy spotkania będą mogli dowiedzieć się także czy znakowanie produktów systemem „nutrii-score” stanie się obowiązkowe, czy pojęcia takie jak „virus-free”, „eko”, czy „wege” będzie można stosować dowolnie oraz za którymi trendami w oznakowaniu żywności warto dziś podążać.

Targi POLAGRA będą także miejscem rozmów o opakowania wielomateriałowych, biotworzywach i ekologicznych materiałach opakowaniowych, które mogą być wykorzystane m.in. w przemyśle spożywczym. Prowadzone one będą podczas konferencji: Najnowsze trendy i rozwiązania w opakowaniach żywności (29.09.2020), której organizatorem jest Polska Izba Opakowań.

Ważnym punktem programu będą także szkolenia na temat rozwoju biznesu i budowania wizerunku w sieci. Ostatniego dnia targów (30.09.2020), eksperci z kancelarii WKB, Aleksandra Dziurkowska i Emanuel Wanat, podzielą się wiedzą jak zgodnie z literą prawa prowadzić działalność, w szczególności sprzedaż, w kanałach online. Skoncentrują się na takich aspektach jak: regulamin portalu internetowego, ogólne warunki umowne, polityka prywatności i cookies, podejmowane działania marketingowe i korzystanie z praw własności intelektualnej. Podczas tego szkolenia, będzie można dowiedzieć się także jak prawidłowo zagwarantować konsumentom ich prawa, jak zredagować postanowienia dokumentów regulujących zasady korzystania z witryny internetowej oraz w jaki sposób dostosować model działalności internetowej do możliwości i potrzeb przedsiębiorcy.

Również 30 września będzie można wziąć udział w szkoleniu pt. „Znajdź klientów restauracji online. Jak tworzyć grupy docelowe do Social Ads i Google Ads?”. Temat ten niewątpliwie wzbudza zainteresowanie, zwłaszcza w świetle danych mówiących, że przeciętny Polak spędza ok. 2 godzin dziennie, czyli 1 miesiąc, na przeszukiwaniu sieci. Nie ma więc wątpliwości, że Internet stał się przestrzenią, gdzie należy budować relacje na szeroką skalę, również te biznesowe. To właśnie tam znajdujemy klientów i ambasadorów naszej marki, a jak to zrobić podpowiedzą eksperci Agencji Kreatywnej MOXIE.

Warsztaty dla szefów kuchni oraz właścicieli kawiarni i cukierni

Przez 3 dni podczas targów POLAGRA będzie można obserwować uczestników spotkania Biznes Restaurant Academy, którzy wezmą udział w warsztatach prowadzonych przez znakomitych szefów kuchni: Tomasza Milewskiego, Wojciecha Harapkiewicza, Tomasza Jakubiaka, Dawida Łagowskiego i Tomasza Purola.

Z kolei właściciele kawiarni i cukierni będą mogli, również przez wszystkie dni targowe, uczestniczyć w warsztatach przygotowanych przez firmę Primulator. Podczas warsztatów lodowo-cukierniczych będzie można poznać podstawy produkcji lodów i czekolady oraz nowe trendy w produkcji i ekspozycji lodów. Z kolei na warsztatach foodowych mowa będzie o tym jak zarabiać więcej na pieczywie i jak urozmaicić ofertę ofertę lokali małopowierzchniowych. Zwieńczeniem każdego targowego dnia natomiast warsztaty kawowe, w trakcie których będzie można poznać m.in. nowe trendy w branży kawowej, poznać podstawy roasting’u i dowiedzieć się czym należy kierować się przy wyborze ekspresu do piekarni, lodziarni czy cukierni.

Zapraszamy! Targi POLAGRA potrwają do 30 września! Wydarzenie otrzymało znak "BEZPIECZNE TARGI" przyznawanay przez Polską Izbę Przemysłu Targowego.